VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
𝕏
header-afval-container-amsterdam

De appel valt vaak ver van de bak…

Wat kunnen we doen om mensen in de stad hun gfe-afval beter te laten scheiden

 

BASSTA-seminar

Om hun circulaire doelstellingen te behalen willen veel gemeenten het afval van huishoudens meer en beter gescheiden inzamelen. Het blijkt echter moeilijk bewoners van met name hoogbouw te motiveren hun afval gescheiden in de container te gooien. In het project BASSTA is onderzoek gedaan naar hoe het gedrag van bewoners met betrekking tot het scheiden van afval kan worden beïnvloed. Tijdens dit seminar gaan we aan de hand van de resultaten van het onderzoek in gesprek met elkaar over hoe we de gestelde doelen kunnen behalen.

  Zet in uw agenda

 donderdag 25 mei 2023
 13:00 - 17:30
     Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam
    Faculteit Techniek, Jakoba Mulderhuis
          Rhijnspoortplein 2, 1091 GC Amsterdam

Deelname is gratis.

In het door de Hogeschool van Amsterdam opgezette project BASSTA - Betere AfvalScheiding door huishoudens in de STAd - werken ontwerpers en psychologen samen om manieren te bedenken hoe het afvalgedrag van bewoners verbeterd kan worden. Het project is een samenwerking met verschillende partners en gemeenten. Op basis van een studie naar het gedrag van bewoners is het hele proces - van het ontstaan van afval bij iemand thuis tot het moment waarop het afval buiten in een container gegooid wordt - in kaart gebracht. Maar hoe kan dat gedrag beïnvloed worden? Hiervoor zijn een aantal interventies ontworpen, uitgevoerd en getest.

Tijdens het seminar presenteren we de resultaten van het onderzoek, maar willen wij ook inspireren met een afwisselend programma. 

 

 
Aanmelden
 

Deelname is gratis.

De kleine lettertjes

Bij aanmelding na 21 mei garanderen we niet meer dat we uw aanmelding volledig kunnen verwerken. Lees meer in onze algemene voorwaarden (.pdf).

 

Programma

13:00 Ontvangst met koffie/thee 

13:30 Opening en welkom door Maarten Mulder (HvA)
Maarten Mulder is projectleider van BASSTA en werkt bij het lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam.

13:40 Gedragsverandering met betrekking tot afval door Reint Jan Renes (HvA) Gedragswetenschapper Reint Jan Renes is lector Psychologie voor een Duurzame Stad verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.

14:20 Presentatie onderzoeksresultaten door Maarten Mulder en Krispijn Faddegon (HvA)
Krispijn Faddegon werkt als gedragsonderzoeker bij het lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad van de Hogeschool van Amsterdam.

14:50 Weten, willen, kunnen: Hoe stimuleer je bewoners hun afval te scheiden? Introductie van een gids voor gemeenten in gedragsverandering door Judith Roumen (Milieu Centraal)
Judith Roumen is gedragsonderzoeker bij Milieu Centraal. Samen met Addie Weenk van Rijkswaterstaat schrijven zij deze syllabus.

15:00 Pauze

15:30 De Rotterdamse aanpak door Sigrid Schuurmann (Gemeente Rotterdam)
Sigrid Schuurmann werkt als programmamanager gfe+t bij de gemeente Rotterdam.

15:50 Paneldiscussie met verschillende betrokkenen

16:30 Afsluiting

16:40 Netwerkborrel

17:30 Einde 

  Delen

  Twitter mee via #BASSTA  @VVMbureau
Deel de LinkedIn Post
Deel het LinkedIn Event

  Meer weten? Enthousiast geworden?

Het onderzoek Betere afvalscheiding door huishoudens in de stad is gedaan door de Hogeschool van Amsterdam (HvA) met het project BASSTA

De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van de Hogeschool van Amsterdam i.s.m. VVM Sectie Afval en Grondstoffen.

Samenwerkingspartners bij het onderzoek zijn Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, Gemeente Utrecht, Gemeente Den Haag, Gemeente Alphen aan den Rijn, Rijkswaterstaat, ROVA, NVRD, Milieu Centraal, VVM, de Afval Spiegel en Giraf Results.

samenwerkingspartners-bassta


Maarten Mulder, Hogeschool van Amsterdam 


Reint-Jan Renes, Hogeschool van Amsterdam  


Krispijn Faddegon, Hogeschool van Amsterdam 


Judith Roumen, Milieu Centraal 


Sigrid Schuurmann, Gemeente Rotterdam