10 december 2024 – Terugkomst grote dieren | #21 Te gast: Miranda Hoeksema - van Ligten
Presentatoren: Eveline Stroink en Walter Tobé
Er is in Nederland weinig onderzoek gedaan naar hoe de maatschappij reageert op de terugkomst van grote dieren, zoals de bever en de wolf. Wat wél bekend is, is dat het succes van de terugkomst afhangt van een samenleving die bereid is om de “nieuwe” soort te omarmen. Miranda Hoeksema-van Ligten promoveert op dit onderwerp en legt ons uit welke aspecten van invloed zijn op de bereidheid van stakeholders om samen te leven met soorten die we niet meer gewend zijn.
Shownotes:
17 oktober 2024 – Natuurherstel | #20 Te gast: Hans de Kroon
Presentatoren: Walter Tobé en Olaf westerhof
Bloemrijke dijken, prachtig, maar hoe belangrijk zijn deze voor de biodiversiteit? En hoe helpen ze niet alleen veilig waterbeheer, maar ook het noodzakelijke natuurherstel? Samen met Hans de Kroon, hoogleraar en onderzoeker aan de Radboud Universiteit, gaan wij in gesprek over succesvolle living labs waar met lokale boeren en betrokkenen wordt gewerkt aan natuurherstel. Beluister wat er moet gebeuren om ecosystemen te herstellen, bijvoorbeeld via die bloemrijke dijken!
Shownotes:
21 december 2023 – Corporate Sustainability Reporting Directive | Teaser Te gast: Usha Ganga
Presentatoren: Walter Tobé en Eveline Stroink
We willen maar al te graag dat grote bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op mens en milieu. En dat de communicatie daarover niet in het teken staat van marketing. De nieuwe Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) maakt rapportage over duurzaamheid net zo belangrijk als over financiën inclusief accountantscontrole. In het duurzaamheidsverslag moeten bedrijven zo gedetailleerd en transparant mogelijk beschrijven van welke ketens ze onderdeel zijn en welke impact daarbij plaatsvindt op mensen en milieu. Dat is voor sommige bedrijven een flinke dobber met de nodige risico’s. Maar belangrijk is natuurlijk dat er een verbeterplan tegenover staat. We spreken hierover met Usha Ganga, die vanuit haar rol bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, dicht op het vuur zit. Is CSRD een game changer of vooral een papieren tijger?
Shownotes:
30 oktober 2023 – Nationale Milieudag 2023 - Planetair denken en doen | Teaser Te gast: Onno van Sandick
Presentatoren: Eveline Stroink en Walter Tobé
De duurzaamheidstransities roepen grote vragen op, waaronder rechtvaardigheidsvragen. Hoe pakken maatregelen uit voor verschillende mensen en de natuur? Hoe gaan we systeemverandering realiseren? Wat kunnen verschillende partijen bijdragen? In dit korte gesprek blikt Onno van Sandick vooruit op de Nationale Milieudag op vrijdag 10 november 2023.
4 september 2023 – Mensinclusieve natuur: een nieuwe blik op natuur en natuurbeleving in NL | #18 Te gast: Georgette Leltz
Presentatoren: Walter Tobé en Ante Sellis
Voor natuur in Nederland reizen we en masse naar de Wadden, de Veluwe of de Biesbosch. Maar moet je voor natuurbeleving wel het hele land door reizen? Begint natuur niet gewoon waar je naar buiten loopt? Volgens de definitie van Georgette Leltz - directeur Nationaal Park Hollandse Duinen - is natuur juist iets waar de mens ook een duidelijke rol in opeist. Wat houdt die definitie precies in? We spreken Georgette over het Nationaal Park nieuwe stijl waarbij mensinclusieve natuur praktisch uitgevoerd wordt.
16 februari 2023 – Wat staat er op het spel bij de komende Waterschapsverkiezingen? | #17 Te gast: Patricia de Cocq
Presentatoren: Eveline Stroink en Walter Tobé
Samen met de Provinciale verkiezingen worden op 15 maart ook Waterschapsverkiezingen gehouden in Nederland. Wat zijn de belangrijkste opgaven van de waterschappen, en vooral wat staat er op het spel bij de komende verkiezingen? Waterthema’s zijn de komende jaren zeer relevant voor de inrichting van Nederland en er spelen grote belangen. Patricia de Cocq, directeur Leefomgeving & Natuur aan de HAS green academy in Den Bosch, neemt ons mee langs deze thema’s and legt uit dat er echt wat te kiezen valt op 15 maart. Een oproep om toch vooral te komen stemmen!
31 januari 2023 – Over brede welvaart en ‘degrowth’ | #16 Te gast: Rob van der Rijt
Presentatoren: Eveline Stroink en Walter Tobé
‘Degrowth’, wat is dat eigenlijk? Ontgroeien. Krimp, dus? Niet noodzakelijkerwijs, al kan het een gevolg zijn van het anders inrichten van de economie, zodat we weer binnen de planetaire grenzen komen. Maar misschien is het nog wel meer een culturele tegenbeweging. Van een focus op groei van het BBP, naar levensvreugde: brede welvaart. We praten erover met Rob van der Rijt, van Klimaatplein. Hij heeft onderzoek gedaan naar degrowth bij 10 Nederlandse gemeenten. Zijn daar al voorbeelden van degrowth te vinden? Is less inderdaad more? Hoe verhoudt degrowth zich tot groene groei, de donuteconomie, circulaire economie, en zelfs klimaatrechtvaardigheid? Het komt allemaal aan bod in Groene Gesprekken 16.
Wil je meer weten over het onderzoek van Rob, klik dan hier.
22 december 2022 – Macht en onmacht in transities: luister naar het gesprek| #15 Te gast: Flor Avelino
Presentatoren: Laurie Kos en Walter Tobé
Welke rol speelt macht en onmacht in duurzaamheidstransities? Flor Avelino, Hoogleraar Organisaties en Duurzaamheid, neemt ons in deze podcast mee in haar perspectief op machtsstructuren. We spreken over de COP 27, landbouw transitie en op welke manieren we in ons privé en op werk de invloed van macht bewust en onbewust aanwenden.
Flor Avelino is al geruime tijd bezig met het onderwerp politiek van duurzaamheidstransities. Ze werkte bij Drift, een gerenommeerd onderzoeksinstituut binnen duurzaamheidstransities. Sinds juni is zij benoemd tot hoogleraar Organisaties en Duurzaamheid. Deze leerstoel is ingebed bij het Copernicus Instituut bij de Universiteit Utrecht.
Wil je meer weten over het werk van FLor Avelino? Lees hier meer
21 november 2022 – Halverwege de looptijd van de SDGs. Tijd voor een tussenbalans met Judith Maas van SDGNederland | #14 Te gast: Judith Maas
Presentatoren: Eveline Stroink en Walter Tobé
In 2015 zijn 17 Sustainable Development Goals (of kortweg SDGs) gelanceerd door de Verenigde Naties met als doel in 2030 de wereld socialer, groener en rechtvaardiger te maken. Dit jaar zijn we halverwege de looptijd van de SDGs. Tijd voor een tussenbalans met Judith Maas, directeur van SDG Nederland. Hoe staat Nederland er voor in het behalen van de SDGs?
SDG Nederland is een gesprekspartner voor onder meer de Nederlandse overheid. We spreken met Judith over het belang van de SDGs als toetssteen van nieuw beleid en hoe dat helpt om problemen later te voorkomen. En waarom het zo belangrijk is om de SDGs in hun volle breedte te beschouwen en niet slechts op één of enkele doelen gericht te zijn. Hoe kunnen de SDGs ook een raamwerk vormen voor bedrijven in hun strategische planvorming? Je hoort het in deze podcast met Judith Maas.
4 oktober 2022 – Rachel Heijne over 15 jaar als directeur van VVM, beluister hier haar terugblik | #13 Te gast: Rachel Heijne
Presentatoren: Laurie Kos en Walter Tobé
Na 15 jaar als directeur te hebben gewerkt voor VVM netwerk voor milieuprofessionals nam Rachel Heijne onlangs afscheid van deze vereniging om een nieuwe stap in haar carrière te zetten. In deze podcast kijkt zij terug op deze periode, waarin de VVM onder haar leiding is uitgegroeid tot een actief netwerk met inspirerende milieuevenementen. Op wat zij beschouwt als hoogtepunten en de meest spraakmakende congressen in deze periode, maar ook op de ontwikkelingen in het milieu die haar het meest hebben geraakt. En natuurlijk op wat haar functie als directeur van VVM zo’n ontzettend mooie rol maakte. Een persoonlijk gesprek met de recent afgezwaaide directeur.
18 augustus 2022 – Worden Europese banken duurzamer door ESG en de nieuwe Taxonomie? | #12 Te gast: Emma de Leeuw en Jan Agterhuis van Triodos
Presentatoren: Richard van Galen en Erik Reissenweber
In deze podcast staat ESG en de nieuwe EU Taxonomie centraal. ESG staat voor Environment, Social and Governance. Is dat het jongere broertje van SDG? We vragen het Emma de Leeuw en Jan Agterhuis van Triodos Bank.
Taxonomie gaat hier niet over het herkennen van planten, maar het lijkt er wel wat op. Het is een classificatiesysteem voor de hele Europese Unie, waarmee bedrijven en organisaties getoetst kunnen worden hoe duurzaam hun investeringen zijn. Als je niet van afkortingen houdt, zet je dan schrap: ESG is niet de enige afkorting die langskomt. Wat te denken van SFDR, en NFDR? Maar geen paniek, Emma en Jan leggen het allemaal duidelijk uit.
Deze aflevering van Groene Gesprekken is bijzonder: we bespreken een onderwerp dat zowel voor milieuprofessionals als financieel experts interessant is. Daarom maken we voor het eerst een co-productie! Dat doen we met Compliance Adviseert, de prijswinnende podcast over een eerlijker bankwereld.
24 maart 2022 – Dé podcast over het landschap. | #11 Te gast: Jos Verheul, Jos Dekker en Niek Hazendonk
Presentatoren: Richard van Galen en Laurie Kos
We spreken met maar liefst drie gasten met hart voor het landschap: Jos Dekker, Jos Verheul en Niek Hazendonk. Alledrie waren ze actief voor de WLO, werkgemeenschap voor Landschapsonderzoek. Sinds kort vormen ze een sectie van VVM.
Een trip down memory lane: zo kun je de start van deze podcast wel noemen. Met hun jarenlange ervaring nemen Jos, Jos en Niek je mee in de ontwikkeling van het onderzoek over landschap. Hoe zagen de uitdagingen er vroeger uit? Speelt de zogeheten verdozing van Nederland al langer? Hoe zal klimaatverandering een rol blijven spelen in de ontwikkeling van het landschap? Zien ze kansen voor de aanpak van de verschillende uitdagingen voor landschap?
Met een ingetogen, maar duidelijk merkbaar enthousiasme spreken ze hun liefde voor het landschap uit. De nieuwe sectie landschap is kakelvers: als jij ook betrokken wilt zijn bij deze sectie, meld je dan zeker aan bij VVM. Maar eerst even deze podcast beluisteren!
Abonneer je hier op het Tijdschrift Landschap van VVM: https://www.vvm.info/abonnementen-landschap.
Informatie over de nieuwe sectie landschap vind je vanaf nu op onze site: https://www.vvm.info/secties/landschap.
15 februari 2022 - Het inheemse perspectief op klimaatverandering. Luister naar hun verhalen! | #10 - Te gast: Raki Ap
Presentatoren: Laurie Kos en Richard van Galen
Wat hebben racisme en kolonialisme te maken met klimaatverandering? Inheemse volkeren zitten vrijwel nooit aan tafel bij politieke beslissingen. Spelen zij geen cruciale rol als het gaat over klimaatverandering? En waarom worden biodiversiteit en klimaatverandering eigenlijk apart besproken op twee gescheiden VN-conferenties?
Over deze vragen spreken Richard en Laurie met Raki Ap. Hij strijdt voor klimaatactie voor inheemse volkeren. Raki heeft zijn roots in West-Papua, waar een van de grootste tropische regenwoudgebieden ter wereld ligt met een rijke biodiversiteit.
Raki bepleit in deze podcast met veel gedrevenheid dat de verhalen over klimaatverandering die wij vertellen niet compleet zijn. Het inheemse perspectief mist er namelijk in. Inheemse volkeren zijn van onmiskenbaar belang om cruciale ecosystemen in stand te houden. Wist jij dat inheemse volkeren voor 80% van het behoud van biodiversiteit op onze wereld zorgen?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook dit artikel in het NRC.
En lees hier meer over hoe Raki strijdt met zijn campagne ‘Free West Papua’.
20 januari 2022 - Aoife Fleming over haar strijd voor het klimaat als VN-Jongerenvertegenwoordiger. | #9 - Te gast: Aoife Fleming
Presentatoren: Ante Sellis en Walter Tobé
Aoife Fleming is begin twintig als zij de positie krijgt van VN-Jongerenvertegenwoordiger voor het klimaat. In deze rol heeft zij de stem van de Nederlandse jongeren laten horen aan besluitvormers. En met succes: op de recente COP26 in Glasgow is er mede door haar inzet een passage opgenomen in de slottekst over de noodzaak van bredere jongerenparticipatie in het klimaatbeleid.
In de podcast spreken Ante Sellis en Walter Tobé met Aoife over haar rol als VN-Jongerenvertegenwoordiger. Hoe heeft zij deze positie verworven, en hoe heeft ze de meningen van jongeren weten over te brengen aan politici? Hoe zorg je er nou voor dat tussen alle meningen juist jouw visie wordt gehoord op een internationale COP? Een mooi persoonlijk verhaal van Aoife over haar strijd voor klimaatrechtvaardigheid, een belangrijk thema onder jongeren wereldwijd.
Juist met jongeren aan tafel krijg je vernieuwende ideeën
28 september 2021 - Laurie Kos van Groen Pensioen in de Duurzame Jonge 100. Zijn jongeren activistischer over klimaat? #8 - Te gast: Laurie Kos
Presentatoren: Richard van Galen en Walter Tobé
Het roer moet om! Er zijn duurzame oplossingen nodig voor de vragen van de toekomst. Jong talent is hierbij onmisbaar en laat van zich horen in klimaatmarsen. Zijn jongeren activistischer als het gaat om duurzaamheid dan oudere generaties? Zijn zij werkelijk meer doordrongen van de zorg om het klimaat, of blijft het bij woorden en zijn die goedkope vliegreizen te avontuurlijk om te laten liggen?
Hierover spraken we met Laurie Kos, die is verkozen tot een van de jongeren in de Duurzame Jonge 100, een overzicht van jonge ondernemers, young professionals en studenten die aantonen dat een duurzame toekomst mogelijk is.
Laurie heeft haar uitverkiezing te danken aan haar inzet voor Groen Pensioen, een organisatie die de Nederlandse pensioenfondsen probeert te bewegen zich terug te trekken uit de olie- en gassector. Maar door je terug te trekken verlies je toch je stem? Laurie heeft een duidelijke visie op de rol van pensioenfondsen in de strijd om het nu nog gematigde klimaat te behouden en die hoor je in deze aflevering.
Mocht je meer willen weten over de vraag of jongeren eerder op de barricaden staan dan ouderen als het gaat over klimaat, lees dan dit recente artikel in The Guardian. En wil je weten hoe je bij kunt dragen aan een groener pensioen en aan duurzaam beleggen door jouw pensioenfonds, kijk dan op https://groen-pensioen.nl.
2 september 2021 - Dag van de Omgevingswet: inhoud, doelen en inwerkingtreding. - Te gast: Jos Dolstra
Presentator: Linda van Berkel
De Omgevingswet gaat er nu eindelijk komen. Het doel van deze wet is om de regels voor ruimtelijke ontwikkeling eenvoudiger te maken. Daarom organiseert de VVM op 14 oktober alweer de tiende Dag van de Omgevingswet. Groene Gesprekken spreekt met Jos Dolstra, de geestelijk vader van de Dag van de Omgevingswet. Ook deze keer is hij weer vol enthousiasme bezig met de organisatie.
We spreken met hem over de inhoud en de doelen van de Omgevingswet. Over de inwerkingtreding. En natuurlijk ook over het programma van de Dag van de Omgevingswet. Een dag met een interessant plenair programma over de actualiteiten van de Omgevingswet. En 30 sessies om uit te kiezen. Groene Gesprekken vraagt aan Jos welke deelsessie we echt niet mogen missen. Hij vertelt ook over de voorbereidende digitale sessies voor beginners in september. Voor elk wat wils dus.
Luister de podcast over de Dag van de Omgevingswet.
5 juli 2021 - Transitie in de landbouw. Hoe ziet de landbouw van de toekomst er uit? - Te gast: Jelleke de Nooy-van Tol
Presentatoren: Walter Tobé en Linda van Berkel
Jelleke heeft jarenlange ervaring met participatie en gebiedsontwikkeling op verschillende plekken in de wereld. Als lid van de transitiecoalitie voedsel denkt ze mee over transitie in de landbouw. Wij spraken met deze oprichter van Catalyst4Change over verschillende scenario’s voor de toekomst van de landbouw. Een actueel onderwerp, nu kort geleden ook een SER-advies over duurzame toekomstperspectieven voor de landbouw is verschenen.
We spreken ook over het manifest over de landbouw dat eerder dit jaar door Cees Veerman namens een brede coalitie is aangeboden voor het nieuw te vormen kabinet.
Wil je na het luisteren van het gesprek nog verder luisteren over de toekomst van de landbouw? Beluister dan zeker de podcast met Dimitri Lamers over stikstof
14 juni 2021 - Hoe weerstand grote infra-projecten vooruit helpt. Dr. Eva Wolf (Tilburg University) verklaart. - Te gast: dr. Eva Wolf
Presentatoren: Richard van Galen en Linda van Berkel
Wat hebben de mogelijke uitbreiding van Lelystad Airport, de aanleg van de Betuwelijn en de plannen voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd gemeen? Deze infrastructurele projecten riepen en roepen weerstand op onder de bevolking. Dat gebeurde ook bij de Oosterweelverbinding in Antwerpen, die de ring rond de stad dicht moet maken. Eva Wolf (Tilburg University) promoveerde op de besluitvorming rond deze verbinding en schreef er een boek over: De waarde van weerstand.
Groene Gesprekken vraagt Eva wat we in Nederland van dit Antwerpse project kunnen leren. Hoe kan weerstand helpen bij de energietransitie? Hoe maak je een abstracte beleidsvraag concreet? Kun je mensen prikkelen om na te denken en zich uit te spreken over de gevolgen van een groot project? Een conflict kan zo’n project ook verbeteren. Maar pas op, want het conflict kan ook destructief worden. Hoe dat zit, dat hoor je in deze podcast.
Wil je na het luisteren van het gesprek nog verder lezen? Lees dan zeker de bijdrage van Eva in de VVM-bundel van de dag van de Omgevingswet 2020 (pagina 11-12).
18 mei 2021 - Hoe zit het nou echt met stikstof? Dimitri Lamers, HAS-docent Milieukunde, legt het haarfijn uit - Te gast: Dimitri Lamers
Presentatoren: Linda van Berkel en Richard van Galen
Nederland belandde in de zomer van 2019 in een ‘stikstofcrisis’. De Raad van State besloot toen dat het Nederlandse stikstofbeleid niet deugt. Wat daarop volgde? Radicale boeren die protesteren tegen de stikstofregels. Protesten tegen de verbreding van de A27. Een boze bouwsector, omdat ze niet meer kunnen bouwen. Groene Gesprekken vraagt zich af: hoe zijn we zo ver gekomen? En hoe werkt stikstof nou eigenlijk?
Dat vragen we aan Dimitri Lamers. Als docent milieukunde aan de HAS in Den Bosch weet hij heel veel over schone (en vieze) lucht. In deze podcast spreken Richard van Galen en Linda van Berkel hem over verschillende stikstofbronnen en de effecten van stikstofuitstoot en -neerslag. Natuurlijk vragen we Dimitri ook wat hij vindt van de huidige maatregelen en vragen we hem naar oplossingen.
Wil je na het luisteren nog verder lezen? Lees het artikel van Dimitri Lamers uit Tijdschrift Lucht 4, december 2020: Wereldmarktvrije oplossing voor de stikstofcrisis?
Of lees dit opiniestuk, door Dimitri Lamers getipt, van Lohrman en Boersma uit de Volkskrant van 10 juli 2020: Lever boeren niet langer uit aan de lage prijzen op de wereldmarkt.
22 april 2021 - Gezellig de kachel aan, maar hoe voorkomen we overlast door houtrook? | Carla Anzion geeft inzicht - Te gast: Carla Anzion
Presentatoren: Walter Tobé en Boudewijn Zweekhorst
Brrr koud buiten, we steken lekker de houtkachel aan. Het klinkt zo gezellig en onschuldig, maar houtrook kan aanzienlijke overlast en gezondheidsrisico’s veroorzaken voor de omgeving. Om deze reden heeft houtrook heeft een aparte paragraaf gekregen in het recente Schone Lucht Akkoord. Verbieden te stoken is geen aantrekkelijke optie, maar wat kan je er wel aan doen? Hoe wil de overheid de overlast door houtrook aanpakken? We vragen Carla Anzion, co-voorzitter van het Platform Houtrook en Gezondheid, om inzicht in dit gevoelige dossier.
Door de coronamaatregelen nemen we de podcasts online op. We realiseren ons dat de geluidskwaliteit van deze podcast niet optimaal is en we streven naar een beter geluid. Toch willen we deze podcast graag ten gehore brengen omdat we van mening zijn dat het verhaal goed is!
18 mei is er een online sessie over het meten en beoordelen van houtrookoverlast.
Lees meer over schone lucht in de speciale editie van Tijdschrift Milieu.
22 maart 2021 - Uitgestelde klimaattoppen, risico voor het klimaat? | Heleen van Soest (PBL) legt het uit - Te gast: Heleen van Soest
Presentatoren: Walter Tobé en Richard van Galen
Wat betekent het voor klimaatbeleid wereldwijd dat door corona meerdere klimaatonderhandelingen zijn uitgesteld? Heeft de pandemie de klimaatdoelen juist dichterbij gebracht? Of zijn we er verder vandaan gedreven?
Walter Tobé en Richard van Galen spreken over deze vragen Heleen van Soest. Als onderzoeker internationaal klimaatbeleid bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) weet zij er alles van.
Fun fact: de publicatie van deze podcast over uitgestelde klimaattoppen is zelf ook uitgesteld! Het is eigenlijk de allereerste Groene Gesprekken die we hebben opgenomen, live vanuit het kantoor van VVM, in de zomer van 2020. Maar geen zorgen: de inhoud is nog net zo actueel.
18 februari 2021 - Het Grote Klimaat Oplossingen Congres | Maurits Groen ziet enorme veranderingen - Te gast: Maurits Groen
Presentatoren: Walter Tobé en Richard van Galen
Groene Gesprekken, de podcast van VVM, is begonnen! In deze kersverse podcast spreken we met experts over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur.
Walter Tobé en Richard van Galen hebben het in de eerste podcast over de Gróte Klimaatoplossingen. Waarom? Van 2 tot 4 maart 2021 organiseert VVM het Grote Klimaatoplossingen Congres www.vvm.info/klimaatcongres.
Te gast is Maurits Groen. Maurits loopt, en dat is een understatement, al een tijdje mee in de wereld van milieu en klimaat. Hij liet bijvoorbeeld de film An Inconvenient Truth van Al Gore in Nederland vertonen. Ook was en is hij betrokken diverse klimaatpositieve bedrijven zoals WakaWaka en Kipster.
We spreken Maurits vooral omdat hij de enige echte bedenker is van het congres. Met hem kijken we vooruit naar het congres van 2021. Waar kijkt hij naar uit? Is hij optimistisch of pessimistisch over de klimaatcrisis? En hoe verleiden we de burger deel te nemen aan deze transities?
In de podcast Groene Gesprekken spreken we met experts over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, milieu en natuur. Dus wil je alles weten over de stikstofcrisis, klimaat, biodiversiteitsverlies, uitbreiding Schiphol of biomassa? En wil je geen soundbites, maar diepgang bij het nieuws? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Heb je een vraag of opmerking, een tip of suggestie of misschien wel een compliment of kritische noot n.a.v. een aflevering van Groene Gesprekken? We lezen je bericht graag! Mail naar: nekkerpsegeneorg @vvm.info
Heleen van Soest, Eveline Stroink en Walter Tobé
editor: Baaf Nühn
De podcastplayer gebruikt cookies in overeenstemming met de betreffende Cookiebeleid (Soundcloud).Ze kunnen gebruiksgegevens verzamelen voor analysedoeleinden.