VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

 

 

 

 

 

 

Studium Generale: In goed vertrouwen

maandag 10 februari 2025

 
Vervolgdata
maandag 17 februari 2025, maandag 24 februari 2025, maandag 3 maart 2025, maandag 24 maart 2025
Tijd
20:00 tot 21:30 uur
Locatie
Academiegebouw, Utrecht
 

Studium Generale serie:

In goed vertrouwen

Welke rol speelt vertrouwen in onze samenleving?

Vertrouwen is essentieel voor een goed functionerende samenleving. Hoe win je het? En waarom staat het vertrouwen in instituties onder druk?

Data: 10, 17, 24 februari, 3, 24 maart

Tijd: 20:00-21:30

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Deelname is gratis.

10 februari: De strijd om het feit

Wat hebben we nog aan feiten? Met wetenschapshistoricus Sjang ten Hagen.

Politici, journalisten en wetenschappers: allemaal strooien ze graag met feiten. Want daar kun je op vertrouwen, toch? Wetenschapshistoricus dr. Sjang ten Hagen (UU) zet vraagtekens bij de heilige status van het feit. Uit zijn onderzoek blijkt dat feiten vaak meer verwarring brengen dan duidelijkheid. Wat verstaan we eigenlijk onder een feit? Is dat altijd zo geweest? En wat als we minder op feiten leunen om de wereld te begrijpen?

17 februari: Wat is een goed politieverhoor

Hoe win je het vertrouwen van een verdachte? Met historicus Elwin Hofman.

Rechercheurs staan vaak onder grote tijdsdruk om een verdachte een bekentenis te laten afleggen. Tegelijkertijd moet de verdachte wel de waarheid vertellen, en dat gaat vaak het beste als er een vertrouwensband is opgebouwd. Welke psychologische trucs gebruikt de politie daarvoor? En hoe voorkom je een valse verklaring? Met o.a. historicus dr. Elwin Hofman (UU) over de geschiedenis van de ondervraging.

24 februari: Waar komt politiek wantrouwen vandaan?

Wie wantrouwt de overheid, en waarom? Met politicoloog Lisanne de Blok.

Het vertrouwen van burgers in de overheid kent af en toe een piek, maar vooral veel dalen. Schandalen als de toeslagenaffaire leidden tot een keldering en ook de opleving van de PVV valt te verklaren door een gebrek aan vertrouwen. Politicoloog dr. Lisanne de Blok (UU) legt de overheidsprestaties van de afgelopen jaren langs de meetlat. Wat drijft politiek wantrouwen? En hoe kan de vertrouwensband tussen de overheid en burger worden hersteld?

3 maart: Hoe activistisch mag een wetenschapper zijn?

Schaden activistische wetenschappers het vertrouwen in de wetenschap? Een gesprek met oceanograaf Erik van Sebille en econoom Ingrid Robeyns.

In een toga de snelweg blokkeren of vurige opiniestukken schrijven. We zien steeds meer activistische wetenschappers. Volgens oceanograaf prof. Erik van Sebille (UU) is dat een goede zaak, maar alleen als ze zich uitspreken over onderwerpen waarover wetenschappelijke consensus bestaat. Filosoof en econoom prof. Ingrid Robeyns (UU) is het daar niet mee eens. Een gesprek over hun activisme, de strijd tegen populisme en vertrouwen in de wetenschap.

24 maart: Spionage en diefstal: is onze kennis nog veilig?

Moeten we ons zorgen maken over kennisdiefstal? Met o.a. inlichtingenexpert Willemijn Aerdts.

Nederlandse veiligheidsdiensten waarschuwen al langer voor Russische en Chinese spionageactiviteiten. Ze zouden het gemunt hebben op technologische kennis van universiteiten en bedrijven. Wat staat er op het spel? Hoe bepaal je wie wel en niet te vertrouwen is? En hoever mag je gaan om kennisdiefstal te voorkomen? Met o.a. inlichtingenexpert Willemijn Aerdts (LEI).