VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

 

 

 

 

 

 

Studium Generale: Vervuild

dinsdag 11 februari 2025

 
Vervolgdata
dinsdag 18 februari 2025, dinsdag 25 februari 2025, dinsdag 4 maart 2025, dinsdag 11 maart 2025
Tijd
20:00 tot 21:30 uur
Locatie
Academiegebouw, Utrecht & stream
 

Studium Generale serie:

Vervuild

Wat vervuiling doet met mens en natuur

Van microplastics tot PFAS: onze leefomgeving is door en door vervuild. Hoe beïnvloedt dat de gezondheid van mens en natuur?

De mens laat overal een spoor van vervuiling achter. De gevolgen zijn groot. Vogels komen niet meer boven het geraas van snelwegen uit. Microplastics zitten in ons bloed en drinkwater. En door een teveel aan stikstof veranderen bloeiende natuurgebieden in brandnetelvelden. Ook het klimaatdebat zelf wordt vervuild, door leugens en gegoochel met cijfers. Wat is er nodig voor een schonere wereld?

Data: 11, 18, 25 februari, 4, 11 maart

Tijd: 20:00-21:30

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Deelname is gratis.

11 februari: Wat vervuiling doet met je hormonen

Toxicoloog Juliette Legler laat zien wat gifstoffen doen met onze gezondheid.

Van medicijnen tot make-up: onze omgeving zit vol pesticiden, plastics en chemische stoffen. Toxicoloog prof. Juliette Legler (UU) onderzoekt hoe deze stoffen onze hormoonhuishouding ontregelen. Moeten we ons zorgen maken over gifstoffen in ons drinkwater, bloed en onze cellen? En wat zijn de gezondheidseffecten op lange termijn?

18 februari: Hoe schadelijk is geluidsvervuiling?

Ecoloog Jonas Lembrechts laat zien wat geluidsoverlast doet met mens en dier.

Voorbijrazende treinen, overvliegende vliegtuigen en het constante geruis van auto’s. Er valt bijna niet te ontsnappen aan lawaai. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid van mensen, maar het verstoort ook de natuur. Het gebrom van containerschepen ontwricht het zeeleven en vogels zingen hun kelen schor om boven het stadsgeraas uit te komen. Ecoloog dr. Jonas Lembrechts (UU) laat zien wat al die herrie doet met mens en dier.

25 februari: Is vervuiling een vorm van kolonialisme?

Filosoof Lisa Doeland spreekt over afval en ongelijkheid.

Plastics, uitstoot en gifstoffen: westerse landen en multinationals dumpen hun afval het liefst dáár waar de milieuregels niet zo streng zijn. Mensen in lagelonenlanden krijgen zo een onevenredig grote hoeveelheid afval in hun achtertuin. Is vervuiling een nieuwe vorm van kolonialisme? Filosoof dr. Lisa Doeland (VU) volgt het spoor van afval.

4 maart: Een gifvrij milieu: hoe komen we daar?

Milieukundige Annemarie van Wezel over de ecologische gevolgen van gifstoffen.

Gifstoffen zijn overal. Onkruidverdelger glysofaat kleurt de akkers geel, en PFAS wordt door heel Nederland in de bodem en het water aangetroffen. Ondertussen neemt de biodiversiteit in rap tempo af. Milieukundige prof. Annemarie van Wezel (UvA) onderzoekt hoe chemische stoffen ecosystemen verstoren. Hoe zorgen we dat we gevaarlijke stoffen op tijd herkennen en reguleren?

11 maart: Hoe grote vervuilers klimaatbeleid tegenwerken

Hoe frustreren grote vervuilers klimaatbeleid? Met cultureel geograaf Martijn Duineveld en filosoof Mario Veen.

Klimaatontkenning, vertraging en greenwashing. Grote vervuilers zijn zeer succesvol in het tegenhouden van klimaatbeleid. Cultureel geograaf dr. Martijn Duineveld (WUR) brengt deze ‘klimaatobstructie’ in kaart en laat zien dat niet alleen bedrijven, maar ook universiteiten er onbewust aan meedoen. Filosoof dr. Mario Veen (Hogeschool Utrecht) vertelt hoe subtiel en mainstream klimaatdesinformatie eigenlijk is.