De sectie EV organiseert cursusdagen voor de beginnende en gevorderde risico-analist. De cursus is gericht op professionals die de basiscursus (of vergelijkbaar niveau) bij het RIVM hebben gevolgd en nu in de dagelijkse praktijk QRA's opstellen en/of controleren. De uitrol van Safeti-NL 8.8 is begonnen. Je hebt behoefte aan een professionele collega, die samen met jou de ingevoerde parameters in de psux-file controleert en de finesses van de berekeningen met Safeti-NL kent. Je vraagt je af: is mijn aanpak juist?
De nieuwe versie voor Safeti-NL 8.8 is nu beschikbaar. Reden te meer om de kennis met de nieuwe versie van Safeti-NL in de praktijk te brengen.
Wilt u deze cursus bekend maken aan geïnteresseerden binnen uw netwerk?
1e lesdag: dinsdag 23 april 2024
2e lesdag: dinsdag 14 mei 2024
VVM bureau
gebouw UCo
2e Daalsedijk 6a
3551 EJ Utrecht
T: 030 - 232 29 89
09.00 - 16.00 uur (eerste dag)
09.00 - 12.30 uur (tweede dag)
VVM leden € 1225,-
Niet-leden € 1325,-
Het maximale aantal deelnemers is 10.
De cursisten dienen een eigen laptop met het programma Safeti-NL versie 8.8 erop geïnstalleerd te hebben.
De cursus bestaat uit drie dagdelen. De basisdag, bestaande uit twee dagdelen waarop de cursist de basisvaardigheden in het omgaan met Safeti-nl opfrist en een overzicht krijgt van de belangrijkste wijzigingen.
De terugkomdag, bestaande uit één dagdeel, enkele weken na de basisdag. Op de terugkomdag worden enkele veel voorkomende problemen behandeld. Daarnaast krijgen de cursisten de mogelijkheid om eigen vragen in te brengen.
Verschillen tussen 8.5 en 8.8. Dit onderdeel gaat kort in op de belangrijkste verschillen tussen beide versies van het programma. Deze verschillen heb je ook gehad bij de RIVM Safeti-NL cursus.
Invoeren scenario’s en oproepen/uitvoeren van de resultaten. Voor een aantal verschillende scenario’s ga je de modellen invoeren in Safeti-NL. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de handleiding risicoberekeningen Bevi (hiervan is een nieuwe (concept) versie uit, we gaan uit van de meest recente versie).
Aandachtsgebieden. We gaan uitgebreid aandacht besteden aan het bepalen van aandachtsgebieden voor de inrichtingen (brand, explosie en gifwolk). Hiervoor gaan we uit van het stappenplan aandachtsgebieden op de website van RIVM.
Controleren Safeti-NL berekening. Tenslotte gaan we een Safeti-NL berekening controleren. Doel van deze exercitie is het kunnen inschatten welke parameters belangrijk zijn voor de uitkomst en welke minder belangrijk zijn.
Met deze 1,5-dag cursus bent u goed voorbereid op rekenen met Safeti-NL 8.8.
08:45 Inloop en ontvangst met koffie/thee
09:00 Inleiding, toelichting programma
09:10 Kort opfrissen knoppen Safeti-nl
09:20 Oefening vrijkomen brandbaar tot vloeistof verdicht gas
10:30 Pauze
10:45 Enkele modelleringsaspecten
11:15 Oefening toevoegen/wijzigen bevolking
12:15 Lunchpauze
13:15 Oefening aandachtsgebieden: gifwolk, explosie en brand
14:15 Pauze
14:30 Oefening controleren van een psux-file en QRA
16:00 Einde cursusdag
De cursus is gericht op de professional die zelfstandig een QRA wil opstellen of controleren en daarbij tegen praktische vragen oploopt. In veel organisaties is de kennis met rekenen verspreid in de organisatie of ben je afhankelijk van collega’s bij andere diensten. Je bent op hoofdlijnen bekend met de handleiding risicoberekeningen Bevi (Hari).
Voor een optimaal resultaat van de cursus is een basisniveau wenselijk. Dit is:
De VVM wil een platform bieden voor deze vragen en op de cursusdagen kun je je specifieke vragen (en ervaringen) kwijt.
Met de introductie van Safeti-NL 8.8 is er nog geen Verdiepingsdag gepland.
De cursus is een initiatief van VVM sectie Externe Veiligheid.
VVM kan in het geval van onvoldoende inschrijvingen deze cursus annuleren tot uiterlijk 2 weken voor aanvang.
Tot een maand vooraf kunt u kosteloos annuleren. Mocht u binnen een maand voor aanvang van de eerste cursusdag uw inschrijving willen annuleren, dan bent u VVM de volledige deelnamekosten verschuldigd. U behoudt wel het recht om: