VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
𝕏

web-nmd2021-3


Nationale Milieudag 2021:
Leren van 50 jaar milieubeleid

 15-18 juni 2021
 Online, via Zoom

web-nmd2021-3

 

 

 

 

 


Nationale Milieudag 2021:
Leren van 50 jaar milieubeleid

 15-18 juni 2021
 Online, via Zoom

Plenair programma

 

Laatste update: 14 juni

 
 

Nationale Milieudag 2021

15 juni | 09:30-11:00 

09:00 

Inloggen (via Zoom)

09:30 

Welkom
door dagvoorzitter Antoine Heideveld, voorzitter VVM 

Antoine Heideveld (c eigen) | voorzitter VVM | NMD en meer

Antoine Heideveld,
dagvoorzitter

Het nieuwe gezicht van het milieubeleid
Een aantal jonge mensen die op verschillende manieren werken aan een duurzame samenleving komen aan het woord. Zij gaan in op vragen als: Wat doe je? Waar verbaas je je over dat dat niet al lang gebeurd is? Welke omslag moeten we maken? Wat doe jij echt anders dan de vorige generaties milieuprofessionals. Met:
Rico Disco, organizer Fair Future Generators, Milieudefensie 
Laurie Kos, assistant project manager, Gemeente Amsterdam & mede-initiatiefneer Groen Pensioen 
Anton Teeuw, oprichter & ontwerper, Planq  
Irene Petrillo, voorzitter van de Jongerenmilieuraad (JMR)

spreker-01-rico-disco-400x400
Bio Rico Disco

Ik ben Rico (29) en ik help jongeren om hun klimaatzorgen om te zetten in actie. Sinds januari werk ik bij Milieudefensie voor het Fair Future Generators programma waarbij we jongeren helpen om hun talenten in te zetten voor een groene en eerlijke toekomst. Daarvoor was ik voorzitter van Jongeren Milieu Actief (JMA), de jongerenbeweging van Milieudefensie. Samen met de jongeren van zes politieke partijen hebben JMA en Jan Terlouw het Jongerenmanifest voor Klimaatrechtvaardigheid opgezet. Dat manifest vormde de basis voor ons boek Jongeren. Klimaat. Nu., met bijdragen van wetenschappers, journalisten en activisten zoals Marjan Minnesma, Raki Ap, Jelmer Mommers en vele anderen. Samen met een groeiende groep ambassadeurs proberen we het manifest in het regeerakkoord te krijgen want de komende jaren móét het roer om.

 
spreker-02-laurie-kos-vierkant
Bio Laurie Kos

Laurie is medeoprichter van- en PensioenVergroener binnen- het initiatief Groen Pensioen. Zij bewegen pensioenfondsen om te stoppen met beleggen in vervuilde industrieën en duurzaam te gaan beleggen. Groen Pensioen informeert en activeert pensioendeelnemers en is in gesprek met pensioenfondsbestuurders om pensioenbeleggingen transparanter en duurzamer te maken. Verder roept Laurie op tot meer jongeren die hun stem laten horen in de vergrijsde pensioensector.

Laurie werkt bij de Gemeente Amsterdam aan een verduurzamingslag binnen projectmanagement in gebiedsontwikkelingsprojecten. In gebiedsontwikkeling (transformatie en nieuwbouw) is veel duurzame winst te behalen. Ze werkt aan de ontwikkeling van IJburg en daarnaast aan meer kennis en vaardigheden onder projectmanagers en aan meer samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen de gemeente voor een duurzamer Amsterdam. 

 
spreker-03-anton-teeuw-via-li
Info over Planq

Planq is een duurzaam meubelmerk, opgericht door de tweelingbroers Anton & Dennis. Het doel is simpel: de jaarlijkse textiel afvalberg van 139.000 ton in Nederland te verkleinen, door van laagwaardige afvalstromen, high-end producten te maken. Vanuit dit perspectief hebben de broers een eigen PlanqTextile ontwikkelt. Dit is een composiet van onder andere textiel, zoals spijkerbroeken en legerkleding, maar ook van biologisch afbreekbare materialen, zoals vlas en jutezakken. Door de combinatie van het PlanqTextile en de passie voor ontwerpen ontstond er een duurzame meubelcollectie. Het PlanqTextile leent zich perfect voor de zittingen van de stoelen, tafelbladen en als fineer voor de circulaire kasten. Hiermee zijn de meubels niet alleen duurzaam, maar ook nog eens uniek!

 
spreker-04-irene-petrillo-nmd2021-vierkant
Bio Irene Petrillo

Irene, 23, is voorzitter van de nieuw opgerichte Jongerenmilieuraad (JMR). Door samen te werken met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat heeft zij samen met 40 andere jongeren een unieke plek aan tafel bij beleidsmakers. In de positie als voorzitter van de JMR faciliteert Irene een mogelijkheid voor alle jongeren in Nederland om hun stem te laten horen bij het schrijven van het nieuwe NMP en maakt zij zich sterk voor jongerenparticipatie op het (inter)nationale toneel.

 

Reactie van doorgewinterde milieuprofessionals
Vier mensen die al langer in de milieuwereld meelopen reageren op de verhalen van de jongeren. Zij gaan in op vragen als: Wat vind je van het geluid van deze generatie? In hoeverre verschilt dit van jouw benadering en aanpak? Met:
Jacqueline Cramer,USI UU, AEB 
Ed Nijpels, voorzitter Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, oud-minister van milieu.
Carolien Kroeze, Professor, leerstoelhouder Water Systems and Global Change, WUR 
Carola Wijdoogen, Stichting Sustainability University  

Veel ruimte voor interactie met deelnemers

spreker-2a-jacqueline-cramer-c
Bio Jacqueline Cramer

Jacqueline Cramer is professor duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht en lid van de Amsterdam Economic Board, met name actief op het gebied van circulaire economie. Daarnaast heeft ze verschillende nevenfuncties, zoals voorzitter van het Betonakkoord, voorzitter van de Raad van Toezicht van Holland Circular Hotspot en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Plastic Soup Foundation. Van februari 2007-febr.2010 was zij Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

 
spreker-06-ed-nijpels-via-ser-vierkant

Ed Nijpels

Bio Ed Nijpels

Ed Nijpels was 1986 tot 1989 minister van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieu). Hij was verantwoordelijk voor het eerste Nationale Milieubeleidsplan (NMP) en de eerste internationale ministeriële milieuconferentie. Die vond in november 1989 plaats in Noordwijk. De top mislukte. Als de voorstellen toen wel waren aangenomen, had de uitstoot van CO2 veel beperkter geweest en was de maximale temperatuurstijging van 1,5 graad binnen handbereik.

Momenteel is Nijpels hij voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Daarin zorgt hij dat de afspraken uit het Klimaatakkoord worden uitgevoerd.

 
spreker-07-carolien-kroeze-vierkant
Bio Carolien Kroeze

Prof dr Carolien Kroeze is hoofd van de leerstoelgroep Water Systems and Global Change Group van de Wageningen UR en directeur van WIMEK (Wageningen Institute for Environment and Climate Research). Daarnaast is ze ook universitair hoofddocent in Environmental Outlook Studies aan de Faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit van Nederland, en universitair hoofddocent aan de Chinese Academy of Sciences. Haar onderzoek omvat scenarioanalyses en evaluatie van milieubeleid gericht op gelijktijdige bestrijding van meerdere milieuproblemen. Ze houdt zich bezig met de analyse van milieusystemen.

 
spreker-08-carola-wijdoogen-400x400
Bio Carola Wijdoogen

Carola studeerde bedrijfskunde aan Nyenrode en Internationale Betrekkingen aan de Johns’ Hopkins University in Washington DC.

In 2010 werd zij de eerste directeur Duurzaam ondernemen bij NS. Haar doel was het realiseren van een klimaatneutraal, circulair en inclusief bedrijf. Carola was de drijvende kracht achter het grootste groene windstroom contract in de wereld, waardoor in Nederland als eerste land ter wereld de treinen op 100% windstroom rijden. Ook zorgde zij er voor dat NS als een van de eerste bedrijven ter wereld een maatschappelijke winst- en verliesrekening publiceerde. Voor haar werk ontving zij diverse onderscheidingen zoals MVO-manager van het jaar in 2014.

In 2019 verliet zij NS en werd zij directeur-bestuurder en medeoprichter van de Stichting Sustainability University (2019) met als doel kennis over het vak van (toekomstige) duurzaamheidsprofessional te ontwikkelen en te delen door onderzoek en peer2peer-learning. Met dezelfde doel schreef zij de boeken 'MVO doe je Zo' (2016) en “7 Roles to Create Sustainable Success” (2020).

Daarnaast ondersteunt zij organisaties en professionals bij transities naar duurzame bedrijfsvoering, heeft diverse toezichthoudende posities en geeft gastcolleges en lezingen op verschillende universiteiten en hogescholen. 

 

 

Afsluiting
Met een boodschap voor de komende tijd. Deze wordt overhandigd aan:
Michel Scholte, minister van de Nieuwe Economie, TruePrice.org / ImpactInstitute.com / ImpactEconomyFoundation.org 
Roald Lappere, DG Milieu en Internationaal, Ministerie van I&W 
 

11:00 

Einde

spreker-09-michel-scholte-via-li

Michel Scholte

spreker-10-roald-lapperre-via-abd-vierkant

Roald Lapperre