VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
𝕏

VVM Nieuwsbrief Januari 2018

 

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, bekijk hem online.

Header VVM Nieuwsbrief
 

VVM nieuwsbrief Januari 2018

 

De VVM is het kennis- en relatieplatform van milieuprofessionals. Met bijeenkomsten, congressen, cursussen en het tijdschrift Milieu werkt de VVM aan het verder professionaliseren van haar 1500 leden. Voor € 125,- per jaar bent u al lid van de VVM.

VVM Bureau
Arthur van Schendelstraat 758
3511 MK Utrecht
t. 030 - 232 29 89
f. 030 - 232 80 41
e.
uaerub.[antispam].@vvm.info
i. www.vvm.info

 

VVM op Twitter, LinkedIn & Facebook

twitter.com/VVMBureau
twitter.com/RachelHeijne
twitter.com/hetMILIEUblad

VVM op LinkedIn
VVM-groep op LinkedIn
Facebookpagina VVM

 

VVM nieuws

 

VVM zoekt een voorzitter

Werken aan een mooie, gezonde en duurzame leefomgeving is boeiend, uitdagend en maatschappelijk relevant. Hierin vervult de VVM, netwerk van milieuprofessionals, een belangrijke functie. Zou jij je graag voor deze vereniging in willen zetten? De VVM zoekt een voorzitter met een groot netwerk in de milieuwereld. Van de voorzitter wordt verwacht dat hij/zij dit netwerk inzet ten bate van de VVM en naar buiten toe de VVM hierin vertegenwoordigt. Hij/zij doet dit in nauwe samenwerking met de directeur en het bestuur. Interesse? Of ken jij iemand? Lees hier meer>>

 

Scriptieprijswinnares op bezoek bij "batterijen" in Zwitserland

Met het prijzengeld van de Rachel Carson scriptieprijs 2017 ging Aagje van Meerwijk deze zomer op bezoek bij de groteske "batterijen" die ze daarvoor alleen vanachter haar laptop bestudeerde. Het resultaat van deze reis én thesis is te lezen in Tijdschrift Milieu.
Lees het artikel hier>>.
Bekijk het bericht op LinkedIn

 

Discussie over artikelen tijdschrift Milieu

 

Twee artikelen uit tijdschrift Milieu van afgelopen december roepen discussie op onder milieuprofessionals. Hierbij gaat het om de artikelen 'Uitputting grondstoffen minder urgent dan vaak gesteld' en 'Warm zonder gas'. Via onze website en LinkedIn geven wij u de mogelijkheid om uw mening te delen en die van anderen te bekijken. Wilt u ook bijdragen of meer te weten komen over de discussie? Klik op het artikel van uw interesse: 'Uitputting grondstoffen minder urgent dan vaak gesteld', 'Warm zonder gas'

 

Verhelderend bedrijfsbezoek aan Chemelot

Op 10 november bracht een delegatie VVM-leden een bezoek aan het chemische industriepark Chemelot nabij Geleen, n.a.v. een artikel in Tijdschrift Milieu 2016-8. De laatste jaren is het bedrijventerrein regelmatig negatief in het nieuws geweest door een reeks incidenten. Tijdens het bezoek was er een erg open discussie met de algemeen directeur van het park, Robert Claasen, en Denise Bakker van Sitech Services. Het bezoek bracht veel verhelderende inzichten over Chemelot. Een terugblik aan dit bezoek leest u hier>>

 


VVM activiteiten

 

VVM Café: In het nieuwe jaar gezond aan de slag

VVM Café | 17 januari | 17:30 - 20:30 | VVM Bureau | Utrecht

Veel gemeenten en provincies zijn aan de slag met omgevingsvisies en -plannen. Het meenemen van gezondheid daarin is een kans én uitdaging. Want hoe kun je dit doen en met wie? De Gids Gezonde Leefomgeving biedt de helpende hand. Het eerste VVM Café van 2018 belicht de meerwaarde van dit nieuwe initiatief.

Meer info & aanmelden >>

 

Kenniscafé: Natuurlijk Kapitaal en Circulaire Economie

Kenniscafé (deel 1) | 24 januari | 16:00 - 20:00 | VVM Bureau | Utrecht

Berichten over duurzame energie, minder verspilling en meer hergebruik komen dagelijks binnen. Maar hoe kunnen we blijven profiteren van alles wat de natuur biedt zonder onze natuurlijke rijkdommen te verarmen? Die vraag staat centraal het eerste kenniscafé Duurzaam Ondernemen.

Meer info & aanmelden >>

 

Zijn de klimaatplannen van Rutte III Parijs-proof?

Debat | 2 februari | 09:00 - 12:00 | Den Haag

De klimaatplannen van het nieuwe kabinet Rutte III konden bij aanvang nog niet op een onverdeeld enthousiasme rekenen. Op 2 februari 2018 zit het nieuwe kabinet er exact 100 dagen. Hoe zijn de plannen van het kabinet verder uitgewerkt? Wat vindt het kabinet van de rapportage van PBL? Over deze onderwerpen en meer gaat het debat dat de VVM begin februari organiseert.

Meer info & aanmelden >>

 

VVM voor Dummies: Externe Veiligheid

VVM voor dummies | 6 februari | 17:30 - 20:00 | VVM bureau | Utrecht

Het leven kent veel risico's, maar als er iets mis gaat met gevaarlijke stoffen kan de mogelijke brand, explosie of toxische wolk dodelijke gevolgen hebben. In een dichtbevolkt land als Nederland vereist dat duidelijke afspraken. Hoe kunnen deze gevaarlijke stoffen veilig gebruikt en vervoerd worden. En hoe wordt dat bepaald?

Meer info & aanmelden >>

 

Geluid in sportaccommodaties

lezingenbijeenkomst met locatiebezoek | 8 februari | 12:00 - 17:00 | Sportcentrum Papendal | Arnhem

Geluid in sporthallen kan een groot probleem zijn wat betreft de spraakverstaanbaarheid en de galm. Het kan zelfs leiden tot gehoorschade en/of ziekte van de docent. Tijdens deze bijeenkomst staat dit probleem centraal. Op dé sportlocatie van Nederland, Sportcentrum Papendal, kan eenieder het effect van een toegepaste maatregel ervaren.

Meer info & aanmelden >>

 

VVM Café: Luchtvaart, klimaat en duurzame ontwikkeling

VVM Café | 21 februari | 17:30 - 20:30 | VVM Bureau | Utrecht

De 190 lidstaten van de International Civil Aviation Organization (ICAO), waaronder Nederland, hebben in 2016 een overeenkomst gesloten over het terugdringen van de CO2-uitstoot door de luchtvaart. Vanaf 2020 moet er sprake zijn van een CO2-neutrale groei van de luchtvaart. Hoe gaat de luchtvaart bijdragen aan twee van die doelen: klimaatverandering aanpakken en veilige en duurzame steden?

Meer info & aanmelden >>

 

High-end klimaatscenario's: Moet Nederland naast de huidige nationale adaptatiestrategie nadenken over een plan B?

Debat | 6 maart | 18:00 - 21:00 | VVM bureau | Utrecht

De belangstelling voor klimaatverandering is groot. Aan de ene kant is na het klimaatakkoord van Parijs de hoop toegenomen dat het probleem eindelijk effectief wordt aangepakt. Tegelijkertijd zijn er twijfels of de snelheid waarin politieke plannen in daadwerkelijke emissiereducties worden omgezet wel voldoende is, terwijl regelmatig wetenschappers wijzen op de mogelijkheid dat het klimaat en de zeespiegel wel eens sneller en meer zouden kunnen veranderen dan in "gemiddelde" scenario's verondersteld.

Meer info & aanmelden >>

 

Landelijk Geurcongres 2018

Congres | 20 maart | 09:00 - 17:00 | HAS Hogeschool | 's-Hertogenbosch

Geuren spelen een belangrijke rol in de kwaliteit van de leefomgeving. Vaak in aangename zin, maar regelmatig ook niet. Een belangrijk effect van ongewenste geur is hinder, variërend van ergernis tot slaapverstoring. Het congres 'Geurhinder: landelijk en lokaal' op 20 maart 2018 belicht de mogelijkheden om overlastsituaties te verminderen.

Meer info & aanmelden >>

 


VVM Cursussen

Klik hier voor een overzicht van alle cursussen die VVM biedt.

 

Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie 

Opleiding | Start 18 januari | PAO, PKL en VVM

De Post-HBO opleiding geeft u een stevige basis voor uw werkzaamheden op het gebied van luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie. De opleiding wordt georganiseerd door VVM en PAO Techniek en Management. U kunt ook losse blokken volgen.

Blok 1 start 18 januari: Industriële luchtverontreiniging: Wet- en regelgeving, vergunningverlening en maatregelen

Blok 2 start 15 maart: Industriële luchtverontreiniging: Emissiemetingen, -schattingen en geur

Blok 3 start 17 mei: Luchtkwaliteit: Wet- en regelgeving, besluitvorming en maatregelen / Effecten en fijn stof

Blok 4 start 20 september: Luchtkwaliteit: Meten en modelleren

Blok 5 start 8 november: Depositie: Wet- en regelgeving, besluitvorming, meten en rekenen

Meer info & aanmelden >>

 


Overig nieuws

 

Win een kickstart voor jouw initiatief en maak jouw droomproject in Afrika waar!

Je talenten inzetten voor het welzijn van je medemens in Afrika, daar draait het om bij de Albert Schweitzer Prijs. Werk je aan een bijzonder initiatief of project om de gezondheid(szorg) in Afrika te verbeteren? En ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan kun je meedingen met de Albert Schweitzer Prijs en maak je kans op een kickstart van ?5000. Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) reikt op 14 april 2018 voor de achtste keer de Albert Schweitzer Prijs uit. Tot en met 1 maart 2018 kun je je initiatief indienen. Meer info vind je op www.nasf.nl.

 

Nudge Global Impact Challenge 2018

This challenge is an 8 month development programme (August 2018 - April 2019) for 90 young professionals (23 - 33 yrs) from all over the world about Leadership, Sustainability and Impact. At its core stands a three-day learning experience in The Netherlands, 15 - 17 October 2018. The 2018 theme is: Towards a Circular Economy. Gearing up young leaders for new perspectives on leadership, culture and technologies. Meer info vind je op www.nudgeglobalimpactchallenge.com.

 


Activiteiten derden

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van activiteiten derden.

 

Studiedag 'Hoe biodivers is jouw stad?' 

8 februari 2018 | 10:00-16:30 | Gemeente Breda | Breda

Kosten: gratis.

Meer informatie: Groene CoE's. Aanmelden: neev.rednav.a.[antispam].@lelystad.nl

Op 8 februari 2018 organiseert de Werkgroep Stedelijke Ecologie een studiedag over biodiversiteit en dan met name het meten van biodiversiteit in de stad. Er bestaan verschillende meetnetten en methoden voor het meten van de voor- of achteruitgang van soorten en/of voor biodiversiteit. Welke meetnetten en methoden zijn geschikt om in de stad te gebruiken en zijn steden op die wijze onderling te vergelijken?

 



Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit met deze unieke code: .