VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

 
Bezoek ons op: 
𝕏

VVM logo nieuw 150x150

netwerk van milieuprofessionals

Bezoek ons op: 
𝕏
 

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, bekijk hem online.

Header VVM Nieuwsbrief
 

VVM nieuwsbrief Mei 2018

 

De VVM is het kennis- en relatieplatform van milieuprofessionals. Met bijeenkomsten, congressen, cursussen en het tijdschrift Milieu werkt de VVM aan het verder professionaliseren van haar 1500 leden. Voor € 125,- per jaar bent u al lid van de VVM.

VVM Bureau
Arthur van Schendelstraat 758
3511 MK Utrecht
t. 030 - 232 29 89
f. 030 - 232 80 41
e.
uaerub.[antispam].@vvm.info
i. www.vvm.info

 

VVM op Twitter, LinkedIn & Facebook

twitter.com/VVMBureau
twitter.com/RachelHeijne
twitter.com/hetMILIEUblad

VVM op LinkedIn
VVM-groep op LinkedIn
Facebookpagina VVM

 

Vacatures

 

VVM zoekt een administratief medewerker

De VVM, netwerk van milieuprofessionals, zoekt een administratief medewerker voor maximaal 20 uur per week. De administratief medewerker ledenbeheer en Tijdschrift Milieu is verantwoordelijk voor de VVM-ledenadministratie (deels ook financieel) en voor ondersteuning van het Tijdschrift Milieu van de VVM. Informatie over de functie kunt u inwinnen bij Rachel Heijne (directeur). Tel: 030 - 23 22 989 / 06 - 207 706 71. Uw sollicitatie kunt u richten aan Adriaan Klaasse, essaalk.a.[antispam].@vvm.info. U kunt reageren tot en met 13 mei. In week 21 zullen de gesprekken plaatsvinden met geselecteerde kandidaten.

Klik hier voor meer informatie over de vacature>>

Deel ook de LinkedIn Post>>

 


VVM nieuws

 

Nieuw voor VVM-leden: Vind een mentor!

Ben je nieuw in een bepaald milieuwerkveld of nieuw op de arbeidsmarkt en wil je gebruik maken van de ervaring en kennis van een ander VVM-lid, kijk dan snel in de VVM-ledengids en leg contact met een van de mentoren. Mocht je zelf als metnor beschikbaar willen zijn, meld dit dan ons!

 

Meer over het mentorschap>>

 

Nationale Milieudag 2018: Wetenschap versus emotie

Programma bekend!

De milieuprofessional heeft tegenwoordig vaak te maken met inwoners, media en politici die zich vooral laten leiden emoties en wensdenken. Hoe beïnvloedt dit de beslissingen van politiek, bedrijven én van individuen? En hoe houdt de milieuprofessional zich staande, wanneer deze te maken heeft met complexe vraagstukken met grote belangen, zoals op het gebied van duurzaamheid? Het voorlopige programma van de dag is bekend! Bekijk het programma>>

 

Call for papers NCGG8: Non CO2 Greenhouse Gases

The 8th International Symposium on Non-CO2 Greenhouse Gases will be held June 12-14, 2019 in Amsterdam, The Netherlands. You can find information on this symposium via www.ncgg.info. We are inviting you to send proposals for paper presentations, workshops/interactive sessions or posters/exhibits. Please send your abstract of 200-250 words in English to eciffo.[antispam].@ncgg.info. The abstract deadline is September 1st, 2018, early submission of abstracts is encouraged. More information>>

 

Opleiding Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie - blok 3

Specialiseer je in de effecten, besluitvorming en aanpak van luchtverontreiniging met blok 3 van de opleiding Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie. Met extra verdieping rondom het thema fijnstof. De effecten van luchtverontreiniging worden vanuit lokaal en mondiaal perspectief beschouwd. Daarnaast leer je alle facetten van luchtkwaliteit omtrent besluitvorming over vergunningen (industrie) en plannen (infrastructuur). De opleidingsdag start op 17 mei in Utrecht. Blok 4 en 5 zijn als vervolg of afzonderlijk ook te volgen. Meer info & aanmelden>>

 

Rachel Carson Afstudeerprijs

Er kunnen weer scripties en eindwerkstukken ingediend worden!

Heb jij een scriptie geschreven of eindwerkstuk gemaakt tussen 1 januari 2017 en 15 juli 2018? Ding dan mee naar de Rachel Carson Afstudeerprijs! De prijs is een initiatief van de VVM en een aantal milieu­studieverenigingen. Hiermee willen wij grotere bekendheid geven aan het milieu- en duurzaamheid­onderzoek dat studenten hebben uitgevoerd. De juryleden zijn afkomstig uit het milieuwerkveld, de universiteiten en het hoger onderwijs. Meer info>>

 

Video's Dag van de Omgevingswet 2017

In de aanloop naar de Dag van de Omgevingswet 2018 plaatsen we de komende weken elke week een video van de dag in 2017. Op donderdag 4 oktober 2018 zal de zevende Dag van de Omgevingswet plaatsvinden. Bekijk ook de filmpjes van de dag op www.dagvandeomgevingswet.nl

 

VVM(-leden) in het nieuws

Regelmatig is VVM of zijn VVM-leden in het nieuws, bekijk hier het overzicht. Bent u in het nieuws geweest, geef dit dan aan ons door via uaerub.[antispam].@vvm.info, met een link naar het artikel of naar het programma.

 

Laatste nieuwe berichten:

  • VVM-lid Eelco Leemans schreef op 29 maart een artikel voor NRC over de noodzaak van een verbod op zware stookolie als scheepsbrandstof in de nieuwe noordelijke routes. Lees meer >>
  • VVM-lid Martin Kroon was begin april op NPO radio 1 om te praten over de milieuvriendelijkheid van de warmtepomp. Hierover schreef hij met Arie Kroon ook een artikel voor de Volkskrant. Lees meer >>
  • VVM-lid Jan Juffermans schreef onlangs een artikel in het tijdschrift van WFBN over de mogelijkheid voor een rechtvaarige ingreep om de aarde leefbaar te houden. Lees meer >>

VVM activiteiten

 

VVM Café: Tijd voor Waterstof

VVM café | 23 mei | 17:30 - 20:30 | VVM Bureau | Utrecht

Waterstof gaat naar verwachting een belangrijke rol spelen bij de invulling van de maatschappelijke opgave om CO2-emissies drastisch te verminderen. Daarom staat op 23 mei het VVM Café in het teken van waterstof. Wat kan deze brandstof betekenen voor industrie en mobiliteit? Mét de mogelijkheid om een rondje te rijden in een waterstofauto!

Meer info & aanmelden >>

 

Welke vaardigheden heb jij nodig voor de Omgevingswet?

Netwerkborrel | 24 mei | vanaf 18:00 | PBL | Den Haag

Na een succesvolle netwerkborrel vorig jaar, organiseren we ook dit jaar weer een netwerkborrel. Deze bijeenkomst, georganiseerd door Jong Leefomgeving, VVM Jong en PBL Young, staat in het teken van netwerken met jonge professionals én de Omgevingswet.

Meer info & aanmelden >>

 

Met of zonder producentenverantwoordelijkheid naar een circulaire economie?

Symposium | 29 mei | 14:30 - 18:00 | Bestuursgebouw UU | Utrecht

Producentenverantwoordelijkheid is een veelgenoemd instrument in onder andere de transitie-agenda's naar een circulaire economie. Op deze middag organiseren de VVM netwerk van milieuprofessionals en het Utrecht Sustainability Institute (USI) het symposium "Met of zonder producentenverantwoordelijkheid naar een circulaire economie?".

Meer info & aanmelden >>

 

Excursie naar Windplan Blauw van SwifterwinT

Studiemiddag | 30 mei | 13:00 - 17:00 | Shortgolf Swifterbant

SwifterwinT B.V. en Nuon ontwikkelen Windplan Blauw, een windpark ten noorden van Lelystad en Swifterbant. 74 bestaande windturbines worden vervangen door 61 grotere turbines. Op deze dag wordt het MER gepresenteerd, het 3D-model van het park, en de participatie vanuit de omgeving. Ook brengen we een bezoek aan het toekomstige windpark.

Meer info & aanmelden >>

 

Juridisch Café over het Voorzorgsbeginsel

Discussieavond | 7 juni | 16:30 - 20:00 | VVM Bureau | Utrecht

Het voorzorgsbeginsel vindt zijn oorsprong in het Europese milieurecht, het kan bijvoorbeeld een rol spelen bij besluiten waarbij voedselveiligheid, natuurbescherming of het toelaten van bestrijdingsmiddelen aan de orde is. Wilt u meer hierover horen, schrijf u in en kom naar dit Café!

Meer info & aanmelden >>

 

Invasieve exoten benutten, kan dat?

Symposium | 15 juni | 13:00 - 17:00 | Utrecht

Invasieve exotische planten en dieren vormen een toenemend probleem. Om de schade aan natuur, waterbeheer, gezondheid en economie te beperken, wordt al jarenlang de strijd gestaag opgevoerd. Maar is er geen andere weg mogelijk, namelijk de exoten nuttig aanwenden?

Meer info & aanmelden >>

 

Geen woorden maar Data!

VVM Café | 20 juni | 17:30 - 20:30 | VVM Bureau | Utrecht

Data speelt een steeds belangrijkere rol in de milieuwereld, zoals de Nationale Milieudag vorig jaar ook aantoonde. Luchtkwaliteit, geluid, gezondheid van plant en dier gekoppeld aan statistiek: Deze gereedschapskist wordt steeds geliefder bij onderzoekers, overheden én startups. In dit VVM Café vertelt uit elk van deze hoeken een spreker over hoe hij/zij omgaat met de komst van de machine.

Meer info & aanmelden >>

 

Excursie naar de Forward Farm "Het Groene Hart" van Bayer

Excursie | 22 juni | 13:30 - 17:30 | Proefboerderij Bayer | Haarlemmermeer

Op 22 juni organiseert de VVM een excursie naar de proefboerderij ‘Forward Farm’ van Bayer in de Haarlemmermeer. Op het proefbedrijf wordt onderzoek gedaan naar het optimaliseren van akkerbouwpraktijken met een sterke focus op beperking van de milieu-impact.

Meer info & aanmelden >>

 

Nationale Milieudag 2018: Wetenschap versus emotie

Nationale Milieudag | 29 juni | 09:00 - 17:30 | RIVM | Bilthoven

De milieuprofessional heeft tegenwoordig vaak te maken met inwoners, media en politici die zich vooral laten leiden emoties en wensdenken. Hoe beïnvloedt dit de beslissingen van politiek, bedrijven én van individuen? En hoe houdt de milieuprofessional zich staande, wanneer deze te maken heeft met complexe vraagstukken met grote belangen, zoals op het gebied van duurzaamheid?

Meer info & aanmelden >>

 

Dag van de Omgevingswet

Congres | 4 oktober

Op donderdag 4 oktober 2018 zal de zevende Dag van de Omgevingswet plaatsvinden. De voorbereidingen zijn gestart, meer informatie over het programma volgt binnenkort. En inschrijven kan al! Je kunt ons ook op Twitter volgen: @VVMOmgevingswet. Bekijk ook de filmpjes van de vorige editie! In de aanloop naar deze dag plaatsen we de komende weken elke week een video van de Dag van de Omgevingswet in 2017.

Meer info & aanmelden >>

 

Jaarcongres Relevant 2018

Congres Externe Veiligheid | 20 november

De datum voor het Jaarcongres Relevant 2018 is bekend: 20 november. Dus zet de datum vast in je agenda!

Meer info & aanmelden >>

 


VVM Cursussen

Klik hier voor een overzicht van alle cursussen die VVM biedt.

 

Luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie 

Opleiding | PAO, PKL en VVM

De Post-HBO opleiding geeft u een stevige basis voor uw werkzaamheden op het gebied van luchtverontreiniging, luchtkwaliteit en depositie. De opleiding wordt georganiseerd door VVM en PAO Techniek en Management. U kunt de losse blokken volgen.

Vanaf 17 mei - blok 3: Luchtkwaliteit: Wet- en regelgeving, besluitvorming en maatregelen / Effecten en fijn stof

Vanaf 20 september - blok 4: Luchtkwaliteit: Meten en modelleren

Vanaf 8 november - blok 5: Depositie: Wet- en regelgeving, besluitvorming, meten en rekenen

Meer info & aanmelden >>

 

Emissiemetingen voor SCIOS (scope 6 certificering) 

3-daagse cursus | 25 mei, 22 juni en 6 juli | 09:00 - 17:00 | Apeldoorn

Het technisch document 8 dat als basis dient voor SCIOS gecertificeerde emissiemetingen, is afgestemd op de milieuregelgeving. Dat betekent bijvoorbeeld dat de werkwijzen aansluiten bij de geldende Europese meetnormen. Daarnaast moeten inspecteurs die emissiemetingen uitvoeren een opleiding volgen. In drie dagen worden de verschillende aspecten van emissiemetingen, zoals het nemen van representatieve rookgasmonsters en de daarop volgende analyse en verwerking van de analyseresultaten, uitgelegd. De cursus wordt afgesloten met een toets.

Meer info & aanmelden >>

 

Cursus: QRA-berekenen? Doe het goed! 

2-daagse cursus | 14 en 21 september | 09:00 - 17:00 | Utrecht

Het maken van een kwantitatieve risicoanalyse (QRA) vormt de basis van het externe veiligheidsbeleid. Gezien de vele ontwikkelingen op dit vlak, is permanente educatie één van de pijlers van de professional. Doe je dit niet, dan dreigt in de waan van alledag de kwaliteit achteruit te gaan. Zo heeft een goede QRA een vaste uitkomst, maar worden rekenfouten in berekeningen niet altijd opgemerkt.

Meer info & aanmelden >>

 

Verdiepingsdag: QRA-berekenen? Doe het goed! 

Verdiepingsdag | 28 september | 09:00 - 17:00 | Utrecht

Kennis moet je onderhouden, permanente educatie is belangrijk. Voor de berekening van de EV-risico's voor een bedrijf of buisleiding met chemicaliën maken we gebruik van het rekenmodel Safeti-NL, versie 6.54. De basiskennis beheers je, maar ken je ook de nieuwste ontwikkelingen? Heb je hiermee al ervaring opgedaan voordat je in een procedure advies moet geven? Samen met andere professionals aan de slag en onder begeleiding van een ervaren QRA-specialist je kennis verdiepen.

Meer info & aanmelden >>

 


Activiteiten i.s.m. VVM

 

Provero Congres 2018

Congres | 29 mei | Ede | i.s.m. VVM Sectie Milieurecht & Praktijk

Digitale aspecten in het Omgevingsrecht staan centraal bij Provero en dat geeft ruimte aan een keur van onderwerpen tijdens het Provero Congres. Het congres bestaat uit een gevarieerd en inhoudelijk programma. De 16 workshops zullen zowel beginners als gevorderden aanspreken. Laat u inspireren door sprekers die, net als u, zich maximaal voorbereiden op de Omgevingswet. Zij richten zich op de thema's wet- en regelgeving, voorbeeldinstrumenten, het Digitaal Stelsel Omgevingswet en de veranderopgave.

Meer info en aanmelden >>

 

Congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit

Congres | 6-7 november | Hoevelaken | i.s.m. VVM sectie Geluid & Trillingen en VVM sectie Lucht

Dit congres, in 2018 alweer de 22e editie, is het grootste evenement over geluid, trillingen en luchtkwaliteit in de Benelux. Het congres bestaat uit twee dagen met tientallen lezingen en enkele discussiefora. Tussendoor krijgt u ruimschoots de gelegenheid om met uw vakgenoten ideeën uit te wisselen en de informatiemarkt te bezoeken. Op deze informatiemarkt vindt u circa 25 stands, waar de nieuwste producten en diensten worden gepresenteerd. Hier kunt u bij organisaties informatie inwinnen over lopende projecten.

Meer info en aanmelden >>

 

Masterclass Duurzaam Onderwijs 2018/2019

Masterclass | 14 november 2018, 12 december 2018, 23 januari 2019, 20 maart 2019, 17 april 2019 | Centraal in het land

Samen met basisscholen en pabo's willen we werken aan duurzaam onderwijs voor de toekomst. Outdoor education speelt hierbij een belangrijke rol. Duurzame PABO heeft met natuurorganisaties, pabo's, basisscholen en andere partners veel ervaring opgedaan hiermee. Als didactiek wordt onderzoekend en ontwerpend leren gehanteerd. Het doel is om de deelnemers te voorzien van een theoretisch kader én praktische tools met betrekking tot de sustainable development goals, duurzaam onderwijs en outdoor education.

Meer info en aanmelden >>

 


Overig nieuws

 

Internetconsultatie implementatierapport over het Verdrag van Aarhus

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een update van het nationaal implementatierapport over het Verdrag van Aarhus voor. Dit rapport geeft weer hoe de diverse verdragsartikelen in nationale regelgeving zijn omgezet. Ook wordt praktische informatie over de uitvoering gegeven. Het concept-implementatierapport ligt van 13 april tot en met 11 mei 2018 ter publieke consultatie op: https://www.internetconsultatie.nl/implementatieverslag_aarhus

 


Activiteiten derden

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van activiteiten derden.

 

NEMO Kennislink Live: Controle over onze leeftijd 

8 mei | 20:00 - 22:00 | Oosterdok 2 | Amsterdam

Kosten: gratis

Meer informatie: NEMO Kennislink. Aanmelden: NEMO Kennislink.

In deze NEMO Kennislink Live praat Desiree Hoving met experts over oud worden en jong blijven. Hoe oud wil jij worden? Veroudering zit in onze genen. Maar zijn we niet zo oud als we ons voelen? Straks is 60 het nieuwe 40. Kunnen we die veroudering niet eens een keertje helemaal stoppen? Wat kan je zelf doen om zo gezond mogelijk oud te worden?

 

Regiosessies Omgevingswet - veiligheid en gezondheid integraal afwegen 

15 mei (en andere data)| diverse locaties

Kosten: gratis

Meer informatie en aanmelden: Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Met de invoering van de Omgevingswet ligt het initiatief om omgevingsveiligheid en gezondheid op te nemen in ruimtelijke plannen bij de RO-sector. Kies je dan voor de minimale normen of is het wenselijk om meer aandacht te geven aan een veilige en gezonde omgeving? U moet die vraag beantwoorden. Maar hoe? Hoe betrekt u de omgevingsveiligheidsspecialisten hierbij? Hoe stel je de goede vragen? En wie moet je kennen in uw regio?

 

NSG: Masterclass Soundscape 

22 mei | 09:00 - 17:00 | Regardz De Eenhoorn | Amersfoort

Kosten, excl. BTW: €395,-. NSG-donateurs €295,-. VVM-leden kunnen voor donateurprijs deelnemen.

Meer informatie en aanmelden>> .

Op 22 mei 2018 organiseert de NSG een Masterclass Soundscape. De naderende Omgevingswet (maar ook de huidige wetgeving) biedt namelijk veel kansen voor deze nieuwe manier van nadenken over geluid. Daarom nemen professionals van de gemeente Utrecht, gemeente Den Haag en SoundAppraisal u een dag mee in de wereld van geluidsbeleving.

 

Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs 2018 

25 mei | 09:30 - 18:00 | TUE | Eindhoven

Kosten: gratis

Meer informatie: NDDHO. Aanmelden: SURF.

De Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs (NDDHO) is hét podium voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van groene ICT en duurzaamheid in hoger onderwijs en onderzoek in Nederland. Ook maakt Studenten voor Morgen de winnaars van de SustainaBul bekend, de duurzaamheidsranglijst van universiteiten en hogescholen in Nederland.

 



Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hier uit.