Agrarische netwerken die gericht zijn op een duurzame landbouw kunnen een belangrijke stimulans zijn in de ontwikkeling van de landbouwtransitie. Die transitie is nodig vanwege de structurele problemen waarmee de landbouw kampt. Veel boeren redden het niet. Klimaatverandering, milieuverontreiniging, eentoniger landschap en verarming van de natuur vereisen een transitie. De landbouw verandert wel snel, vooral technologisch, maar niet in een duurzame richting. Er zijn wel enthousiaste initiatieven van individuele boeren en agrarische netwerken die in de goede richting werken.
In een serie kennisbijeenkomsten verkent de VVM de betekenis van agrarische netwerken in de landbouwtransitie. Enkele van die netwerken komen hun verhaal vertellen: ReGeNL op 22 mei, Wij.land op 17 juni en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer op 25 september. Met dit programma wil VVM ervaren wat de mogelijkheden zijn die deze netwerken bieden om bij te dragen aan de landbouw- en voedseltransitie en daarop reflecteren.
Meer informatie over de bijeenkomsten volgt.
donderdag 22 mei 2025
13:30-17:30
VVM Bureau (UCo gebouw)
2de Daalsedijk 6A, 3551 EJ Utrecht
Aanmelden Programma
voor tarieven, zie boven
ReGeNL ontwikkelt samen met boeren een toekomstbestendige regeneratieve landbouw die samengaat met bodemverbetering en natuurherstel.
Jan Willem Erisman , hoogleraar milieu- en duurzaamheid, Centrum voor Milieuwetenschappen (CML), Universiteit Leiden, voorzitter Wetenschappelijke Klimaatraad
Peter Groot Koerkamp , hoogleraar Agricultural Biosystems Engineering en Agrotecnology, WageningenUR
dinsdag 17 juni 2025
13:30-17:30
VVM Bureau (UCo gebouw)
2de Daalsedijk 6A, 3551 EJ Utrecht
Aanmelden Programma
voor tarieven, zie boven
Wij.land is het netwerk van boeren en experts die werken aan een natuurgedreven landbouw en een veerkrachtig landschap in veenweidegebieden.
Toos van Noordwijk , directeur, Wij.land
Ralph Temmink , universitair docent, Copernicusinstituut, Universiteit Utrecht
donderdag 25 september 2025
13:30-17:30
VVM Bureau (UCo gebouw)
2de Daalsedijk 6A, 3551 EJ Utrecht
Aanmelden
voor tarieven, zie boven
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) helpt boeren om grip te krijgen op bodem- en waterbeheer, gericht op voldoende en schoon water en een gezonde bodem. Op deze middag komt ook de relatie van het DAW met de realisatie van de doelstellingen van de kaderrichtlijn Water (KRW) in 2027 aan bod.
Meri Loeffen , programmamanager, Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
Jacco Hoogendam , beleidsadviseur Water en Bodem, LTO-Noord
De organisatie van deze bijeenkomsten is in handen van IJsbrand Snoei en Jos Dekker van sectie Landschap, Mart Mensink van sectie Voedsel & Landbouw, Peter Visser en Ckees van Oijen van sectie Biodiversiteit.