Klap de titel uit om meer te lezen over de sessies of klik op de button ernaast om de sessie in een losse pagina te openen.
De industrie maakt te weinig tempo met energiebesparing en energietransitie. Aardgasvrij maken van bedrijventerreinen kan een essentiële bijdrage leveren, maar is geen gemakkelijke opgave. Op bijna elk bedrijventerrein is wel een bedrijf te vinden dat aardgas nodig heeft voor zijn primaire proces. Slechts een handvol bedrijven is midden- of grootverbruiker, de overgrote meerderheid is kleinverbruiker en niet verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Ook zijn er bedrijfsverzamelgebouwen met meerdere huurders en een onbekende eigenaar die niet gemakkelijk zijn te verleiden. In een rondetafelgesprek met een warmtebedrijf, netbeheerder, parkmanager en ondernemer gaan we verkennen wat er nodig is om bedrijventerreinen aardgasvrij te maken en hoe je ondernemers meekrijgt.
De sessie bestaat uit drie delen:
Gespreksleider: Peter van de Laak
Moderator: Jaap Kortman
Danny Wisselo, Herman Timmermans
Jaap Kortman, Peter van de Laak
Alle gemeenten in Nederland zijn momenteel actiever dan ooit bezig om de afspraken van het Klimaatakkoord te vertalen naar concrete plannen en uitvoering van de energietransitie op lokaal niveau. Dat betreft de gehele keten van energiebesparing in woningen en gebouwen, verandering van infrastructuur (o.a. warmtenetten) en duurzame opwek met wind en zon.
De dilemma's van burgers en bedrijven worden dan heel concreet: verdien ik mijn aardgasvrije woning wel terug? Kan ik kiezen voor een warmtenet? Wie ontwikkelt wind? De gemeente, energiecoöperaties of beursgenoteerde bedrijven? Mag er winst gemaakt worden? (in euro’s en in waarde)? Het gaat in bijna alle gevallen om schaarste in ruimte, in financiële middelen, in aandacht. Op welke wijze kunnen ideeën voor een nieuwe economie, zoals de Donut Economie van de Britse econome Kate Raworth, de lokale energietransitie ondersteunen? We verkennen of de Amsterdamse Donut strategie voor de energietransitie inspiratie biedt voor bredere toepassing.
In Nederland leven we ver boven onze stand. We hebben wel drie keer het oppervlak van Nederland nodig om aan alle ruimtevragen te voldoen. Hoe kunnen we al deze claims toch een plekje geven met oog voor de klimaatproblematiek? In elk geval moeten we anders naar landgebruik kijken en naar de manier waarop we ons natuurlijk systeem inzetten. We kunnen bijvoorbeeld niet doorgaan met het verlagen van het grondwaterpeil voor woningbouw en landbouw. Nederland komt steeds lager te liggen ten opzichte van het zeeniveau.
In deze sessie zoeken we met u naar oplossingen. Wat is er nodig voor een transformatie van het landgebruik? Hoe realiseren we de noodzakelijke wateropgaven? En wat kan duurzaam beheer aan het bodem-watersysteem bijdragen? Sverre van Klaveren van de Unie van Waterschappen bespreekt de claims op land en water Saskia Keesstra van Wageningen Universiteit gaat in op landdegradatie. Danielle de Nie van Wij.land zal de mogelijkheden tot landherstel toelichten.
Om alvast in de stemming te komen, kunt u dit filmpje bekijken op YouTube.
Gespreksleider: Margot de Cleen , Rijkswaterstaat/Bodem+
Moderator: Annemarie van de Vusse , Vusse Milieuadvies
Deze sessie is een samenwerking tussen de secties Bodem en Landgebruik, Water en de organisaties Jong Leefomgeving en JongBodem.
Eerdere titel van deze sessie was Is er genoeg Nederland voor onze transities?
De relatie tussen stad en platteland zal de komende decennia flink veranderen. Deze deelsessie handelt over wat dit gaat betekenen voor een duurzame voedselvoorziening die volgens de Donut-benadering zowel wat betreft de sociale apsecten als wat betreft klimaat, milieu en ruimtebeslag aan de eisen van de toekomst kan voldoen. Uitgangspunt is dat we Nederland niet moeten beschouwen als een dichtbevolkt land, maar als één dun bevolkte stad. Wat zijn in dit licht de mogelijkheden om de juiste balans tussen landbouw, natuur en stedelijke gebieden te realiseren? En wat betekent dit voor de noodzakelijke transitie in beleid om de beoogde afstemming tussen vraag en aanbod binnen de grenzen van de ecologische draagkracht te realiseren? Drie inleidingen zorgen voor een boeiende fundament voor een open discussie over de mogelijkheden voor klimaatvriendelijke voedselvoorziening.
Van ijzer en glas is algemeen bekend dat deze materialen voor circa de volle 100% circulair zijn te maken. Voor veel andere materialen komen we beduidend minder ver en wordt nu nog gekozen voor recycling ofwel hergebruik in andere producten. Dit betekent vaak verlies aan materiaalwaarde. Dit is momenteel één van de bottlenecks om de circulaire economie daadwerkelijk tot een succes te maken. Aan de hand van een aantal prikkelende praktijkvoorbeelden gaat deze sessie in op de mogelijkheden om recycling dusdanig te verduurzamen dat het circulair wordt.
Moderator: Lourens Aalders
Gespreksleider: Wim Snijder
De klimaatproblematiek stelt ons voor een grote uitdaging: veranderen. Om ons voortbestaan op deze planeet veilig te stellen, moeten niet alleen wij als individu de dingen anders aanpakken, maar moet het hele systeem veranderen. Hoe ziet zo’n transformatie op grote schaal er uit? En wat zijn de verschillende rollen die ingenomen worden in een dergelijke transitie? In deze deelsessie gaan we aan de slag met de verschillende fases van transformatie binnen een systeem en hoe jij en jouw organisatie zich verhouden tot de verschillende rollen die hierbij komen kijken.
Deze sessie wordt niet opgenomen en kan dus niet worden teruggekeken.